/ Столична община
В междублоковото пространство до бл. 266, в кв. „Гео Милев“ бе направена символична първа копка на „Градината на Татяна Лолова“. Събитието се организира по инициатива на кмета на район „Слатина“ Георги Илиев, а поводът е 89-тата годишнина от рождението на актрисата.

На него присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, директорът на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ Калин Сърменов, актьори, приятели и почитатели на актрисата.

Столична община

След като през юли 2022 г. Столичният общински съвет (СОС) единодушно реши междублоковото пространство да носи името „Градина Татяна Лолова“, стартира изготвянето на проект за преустройство и облагородяване на мястото. Проектът е готов и предстои да бъде внесен, заедно с предварителен бюджет, за одобрение от СОС.

Столична община

В градинката ще бъде изградена сцена, детска и фитнес площадка, ажурна скулптура със силуета на актрисата и озеленена арка. В обособено пространство, ще бъде поставена реплика на известната пейка, направена от съпруга ѝ Слав, на която Татяна Лолова често е седяла пред дома си. Предвижда се към сцената на открито да има подиум с пейки за зрителите. По предварителни изчисления се очаква сумата, необходима за изпълнение на проекта, да е около 300 000 лв.

Столична община

„Татяна Лолова беше приела за своя лична кауза това пространство да се превърне в хубава градина за всички от квартала. Щастлив съм да споделя, че днешната церемония е само първото от поредица събития, които район „Слатина“ ще реализира по повод отбелязването на 90-тата годишнина от нейното рождение през 2024 г.“, каза кметът на район „Слатина“ Георги Илиев по време на церемонията.

Кметът на София Йорданка Фандъкова сподели: „Много градинки и междублокови пространства в София сме облагородявали, но тази специално буквално спасихме, с помощта на гражданите и личното участие на Татяна Лолова. Законовият начин беше да се приеме дарението от собственика на терена и да му бъдат предоставени други такива. От тук нататък са творчество и идеите на г-н Илиев, които аз подкрепям, включително и финансово, за да може тази градинка да се случи“.

„Тази памет, която ние българите понякога забравяме трябва да продължи. Затова е хубаво да я има тази градина. Представям си тук да има млади хора, които да я открият и да я развиват, защото много бързо живеем и много бързо се забравят нещата и такива инициативи от хора, които са се преборили за това ще ни помогнат да живеем в един по-различен свят.“ каза директорът на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ Калин Сърменов.

Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Майка ѝ е с руско-украински произход, а баща ѝ Желязко Лолов е счетоводител. Завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев, като следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.

Заслужено тя често е наричана Царицата на българската комедия. Изиграла е немалко роли на различни сцени у нас и по света.

През 1963 г. комедийната актриса сключва брак със Светослав Светославов, когото тя нарича Славето и остава с него до смъртта му на 26 декември 2018 г.
Татяна Лолова си отиде от този свят на 22 март 2021 г..