Нападателят на Доган подкрепи протестиращите студенти
Нападателят на Доган подкрепи протестиращите студенти / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Октай Енимехмедов написа отворено писмо до студентите окупатори и до гражданите на страната, които подкрепят техния протест. Енимехмедов опря пистолет в главата на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган по време на конференция на партията в НДК през януари и сега се намира в Централния софийски затвор.

В писмото си той изразява съпричастността си към действията на младите „българи юнаци”, достойни граждани на Република България, които „се опълчват срещу наглостта и безотговорността на управниците в държавата” и изразява надеждата си все повече будни граждани да се присъединят към тяхната кауза.

Ето пълния текст на писмото, публикувано от брат му Метин Енимехмедов в социалната мрежа:


Открито писмо
до ранобудните студенти от Октай Енимехмедов (политически затворник).

Млади българи юнаци, колеги, студенти, достойни граждани на Република България. Вие, които се опълчвате срещу наглостта и безотговорността на управниците в държавата, вие, които имате моралното право да протестирате, вие сте гордостта на тази страна!

Съпричастен съм към вашите действия и Ви подкрепям безрезервно. Надявам се все повече будни граждани да се присъединят към вашата съпротива, която чувствам като своя лична кауза.

Ръководени от личните си убеждения, това е нашият шанс да изразим желанията си пред очите на света, че нашите намерения са чисти и единственото, което желаем, е един по-добър и достоен начин на живот тук, в собствената ни страна.

Колкото до нашите политици, нека това Будно Гражданско Общество (БГО) бъде техният коректив за техните действия.

Бъдещето на България, бъдещето на света е в нас младите. Да превърнем Родината си в едно по-добро място за живеене.

Бог да благослови България и нейния народ!

С надежда за едно по-добро бъдеще:

ЦСЗ Октай Енимехмедов

На VIII-ата Национална конференция на ДПС, на 19 януари т.г. 25-годишният Октай Енимехмедов излезе на подиума с пистолет и насочи оръжието към главата на Ахмед Доган, докато той изнасяше своя доклад. Пистолетът обаче засече. В този момент Доган изблъска ръката на младия мъж, последва схватка между двамата, след което Доган падна на земята, а върху нападателя се нахвърлиха част от делегатите. Повдигнато му бе обвинение в закана за убийство и хулиганство, което се отличава с особена дързост.