/ iStock/Getty Images
Националната агенция за приходите продава 20 автомобила, отнети от шофьори, хванати да шофират след употреба на алкохол и наркотици. Новите търгове са обявени в Портала за продажби на приходната агенция. До дни там ще бъдат публикувани обявления за продажбата на още 17 коли на водачи с положителни тестове за дрога и/или алкохол, казват от НАП.

Мъж седна зад вола с 2,39 промила алкохол в кръвта

От края на миналата година до 5 март девет автомобила на пияни шофьори са сменили собствениците си – три са продадени на търг, шест са предоставени за нуждите на бюджетни организации. Една от отнетите коли е била откупена от съсобственика й.

Към края на февруари в петте териториални дирекции на приходната агенция във Варна, София, Бургас, Велико Търново и Пловдив са подадени съдебни актове за общо 503 автомобила, отнети от шофьори. Датата на първата регистрация на повечето от тези коли е между 1996 и 2004 г.

Преди да бъде обявен на търг, всеки от тези автомобили е преминал през две законовоопределени фази.

През първата се проучва документално колата – има ли наложени върху нея запори, принудителни административни мерки, нейното местонахождение, състояние и др. В момента се проучват общо 399 автомобила, подадени към НАП със съдебен акт.

Пиян шофьор с над 2 промила алкохол се преобърна с колата си в Кърджалийско

62 от отнетите коли са във втората фаза, при която се оценява превозното средство преди да бъде обявено на търг. 48 от отнетите автомобили са в съсобственост, което означава, че държавата може да продаде само половината от тях и затова те се предлагат първо на съсобственика.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня