Намериха радиоактивен уред в центъра на Сливен
Намериха радиоактивен уред в центъра на Сливен / netinfo

Радиоактивен геодезически уред бе намерен от работници при изкопни работи в новострояща се жилищна сграда зад Полицията в Сливен. Според главен комисар Христо Григоров, директор на Областна дирекция на Полицията, намереният уред е метален конусовиден контейнер с размери 15/40 см, на който са поставени пломби с маркировка за наличие на източник на радиоактивно лъчение.

Един от строителите е отнесъл предмета у дома си, а по-късно подал сигнал в Районното полицейско управление в Сливен. При извършената проверка е установено, че кутията е уред, използван за геодезически измервания и изследвания, който не е опасен за здравето на хората.

При замерване на лъчението на уреда от Гражданска защита е установено, че радиоактивността е 170 микросиверта за час радиоактивен изотоп. Пред Дарик специалисти коментираха, че уредът е опасен за здравето при продължителен престой до него. Главен комисар Григоров каза, че уредът е забравен в мазето от собственика на парцела, върху който се строи сградата.

Вероятно уредът е изнесен от лаборатория на БАН, той е производство на бившата Германска демократична република. Работата по изясняване на собствеността на уреда продължава. Очакват се специалисти от Института по ядрени технологии, които да уточнят какъв е неговият произход. По случая е образувано е дознание.

Други новини от Сливен