Намериха мъртъв делфин край плажа във Варна
Намериха мъртъв делфин край плажа във Варна / снимка: БГНЕС

Мъртъв делфин е намерен в района на Първа буна, съобщиха от РИОСВ-Варна. Сигнал за бозайника е подаден от гражданин на „Зелен телефон" между 17.00 и 18.00 часа вчера. Намереният екземпляр е с дължина около два метра, не е в напреднала фаза на разложение и по тялото му няма белези от оплитане в рибарски мрежи или удари.

Служители на Природонаучния музей в град Варна са проявили интерес към черепа на бозайника, с цел попълване на сбирката от експонати в музея. Експерти на РИОСВ-Варна са разпоредили делфинът да се предостави за нуждите на Природонаучния музей.

Делфините попадат в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. За тях се забраняват всички форми на умишлено улавяне или убиване, преследване и обезпокояване, припомнят от РИОСВ. Съгласно разпоредбите на този закон при констатирани нарушения се налагат глоби от 100 до 5 000 лв. за физически лица и от 500 до 10 000 лв. за юридически.

При намиране на екземпляри в безпомощно състояние или мъртви от защитен вид, гражданите са длъжни да уведомят РИОСВ-Варна в тридневен срок на "Зелен телефон" 052/ 63 45 82.

Новини от Варна