Намериха два мъртви делфина на плажа между Несебър и Равда
Намериха два мъртви делфина на плажа между Несебър и Равда / снимка: bivol.bg

Два мъртви делфина бяха открити на плажа между Несебър и Равда, в местността „Аурелия".

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас извършили проверка по сигнал за мъртъв делфин. Трупът бил намерен на плажа между Несебър и Равда. По тялото на делфина е установена прободна рана в междучелюстното пространство и надлъжен разрез от тила по протежение на гръбната линия до основата на опашката. Наблизо бил открит и втори изхвърлен от морето екземпляр. По тялото му не са установени следи от насилие, липсва част от опашната му перка.

Намерените мъртви делфини са от вида Морска свиня, наричан още муткур. Отличават се от същинските делфини главно по късата заоблена муцуна и по-малките си размери.

Всички морски бозайници у нас са защитени видове и са включени в Закона за биологичното разнообразие. Тяхното обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри, е забранено. Административните наказания за посегателство срещу делфини са от 100 до 5000 лева за физическо лице и от 500 до 10 000 лева за юридически лица. Причинената жестокост или умишлено умъртвяване на грънбначни животни се преследва по Наказателния кодекс.

Случаят е предаден по компетентните органи.

Други новини от Бургас