Намаляват състава на външно министерство с 15%
Намаляват състава на външно министерство с 15% / netinfo
Намаляват състава на външно министерство с 15%
23914
Намаляват състава на външно министерство с 15%
  • Намаляват състава на външно министерство с 15%

Съществуващата в момента структура на Министерството на външните работи пречи на нормалната му дейност и създава системни проблеми в координацията между отделните звена. Това заяви външният ни министър Румяна Желева. Тя представи промените в новия Устройствен правилник на министерството, които включват закриване на няколко дирекции, сливане на други, както и създаване на нови такива.

Съставът на външно министерство ще бъде намален с 15% заради изискванията за оптимизиране структурите на държавните учреждения и министерствата, заяви Желева.
Тя допълни, че Дирекция „Политика за развитие, както и дирекция „Икономическо сътрудничество и регионални инициативи" ще са едни от новите звена в Министерството на външните работи. Ще бъде създаден и кризисен център за реакция при кризи за българи зад граница.

Две дирекции пък ще бъдат слети в една - това са „Управления на собствеността" и Дирекция „Имоти извън страната":

Румяна Желева: „Тъй като и двете по същество достатъчно неефективно засега са работили. Това е една стратегия, за която България е платила близо 500 000 евро, а от 2001 година, която никой досега нито я е прилагал, но това е за управлението на имотите зад граница".

По думите на началникът на политическия кабинет на Желева - Димитър Кюмюрджиев, имотите на България зад граница са 220, като министърът допълни, че почти няма такъв, който да не е свързан с някакъв проблем. По думите на Кюмюрджиев в момента специална работна група прави анализ на всички имоти на ведомството зад граница и тези на Агенция дипломатически имоти в страната, за половината от които обаче няма нотариални актове.