/ iStock/Getty Images
Предлагат смекчаване на противоепидмичните мерки у нас - от 14 на 10 да се намали карантината на заразените с коронавирус. За хората, които са били контактни пък тя да бъде 7 вместо 10 дни. Това съобщи след края на първото заседание на Националния пандемичен комитет заместник-министър доц. Георги Йорданов, който оглави новия орган.

По думите му ще се промени и режима за допуск до страната ни. "Имаме казус с българите, които караха празниците в екзотични страни - те не могат да се приберат. Има и казус с голяма група британски туристи - 1200 души, които идва у нас на ски - те трябва освен зелен сертификат трябва да имат и PCR. Великобритания е страната с най-голям брой болни от Омикрон. Трудно ще допуснем несертифицирани англичани да сеят зараза в Банско", заяви доц. Йорданов.

COVID-19 в България: 6766 са новите случаи

Той разкри също така, че България е на последно място по брой ваксинирани срещу коронавирус в ЕС. "Знаете излязоха първите преброяването - 35.7 е процентът на ваксинираните българи. Искаме да постигнем поне 60% и си поставяме задача до края на януари да ваксинираме поне 500 хиляди души", уточни той.
 

Национален пандемичен комитет
БГНЕС


По думите му има добър резултат мярката на МС, с която се дават 75 лв. на пенсионерите, които се имунизират. Запитан дали ще има затягане на мерките, а не разхлабване, зам.-министър Йорданов заяви, че това ще се решава на локално ниво според броя на новите случаи. "Формулата в Италия полицай на всеки лифт обаче няма да въвеждаме", категоричен бе той.

Разкриват допълнителни педиатрични легла заради чакан ръст на болните от COVID деца

Комитетът бе сформиран преди дни от министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Неговата задача е да анализира и координира дейностите по изпълнението и контрола на въведените в страната противоепидемични мерки.

В състава на комитета влизат представители на ръководството на здравното министерство, главният държавен здравен инспектор, представители на регионалните здравни инспекции и на спешната медицинска помощ.