Намалена е видимостта на места поради мъгла
Намалена е видимостта на места поради мъгла / снимка: БГНЕС, архив

Петима души са загинали при катастрофи в страната през последното денонощие, съобщава пресцентърът на МВР. Регистрирани са 22 тежки пътнотранспортни произшествия, ранени са 24 души, като за живота на един от тях съществува опасност. В София са станали 94 леки и пет тежки пътни инциденти, загинали са двама души, а петима са ранени.

Основните пътища в страната са проходими при зимни условия, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Настилките им са преобладаващо сухи, но има и мокри, заснежени и заледени участъци, които са почистени и опесъчени.

Заради мъгла до 20 м е намалена видимостта в района на Плевен, до 30 м - в районите на Пловдив и на Мало Конаре, до 100 м - в районите на Стара Загора, Търговище и Хасково, до 150 м - в районите на Кърджали, Перник, София и Севлиево, до 200 м - в районите на Велико Търново и Ямбол.

Затворени за всички автомобили са Златишкият, Върбишкият и Троянският проход. В Твърдишкия и в Дюлинския проход и в проходите „Шипка” и „Петрохан” е забранено движението на товарни моторни превозни средства с тегло над 10 т.

Движението на превозни средства с тегло над 10 т по основната пътна мрежа в страната ще бъде спряно днес, 28 декември - от 16.00 до 22.00 ч., и на 1 януари 2013 г. - от 12.00 до 22.00 ч.

Няма затруднения в работата на Летище София въпреки мъглата в столицата, съобщиха от пресцентъра на аерогарата. Всички полети се изпълняват в график. Има анулирани полети за и от Букурещ, но не заради метеорологичните условия, а по решение на авиокомпаниите, уточниха от летището.

На Летище Пловдив полетите от Москва и Киев ще закъснеят заради мъглата, съобщи за Дарик директорът на пловдивското летище Дойчин Ангелов. По разписание първият самолет трябва да кацне в 12.15 ч., а вторият - в 12.30 ч., след което отново да излетят. Очаква се забавянето да е от няколко часа.Ако мъглата не се вдигне е възможно полетите да бъдат пренасочени към аеропортите в София или Бургас.