Наложиха парична гаранция на бившия военен министър
Наложиха парична гаранция на бившия военен министър / cнимка: Sofia Photo Agency
Повдигнаха обвинение срещу бившия военен министър Николай Цонев
23615
Повдигнаха обвинение срещу бившия военен министър Николай Цонев
Коментар на Николай Цонев
  • Повдигнаха обвинение срещу бившия военен министър Николай Цонев
  • Коментар на Николай Цонев

Парична гаранция в размер на 10 хиляди лева беше определена на бившия военен министър Николай Цонев, който беше извикан в Националната следствена служба, за да му бъдат повдигнати обвинения. На Цонев бе наложена и още една гаранция от 5 хиляди лева. Тя е по обвинение за купуването на американска поточна линия за строителство на хангари, складове и казармени помещения. Машината струва близо 13 милиона лева, които са били взети от бюджета на Военновъздушните сили.

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на бившия министър на отбраната в кабинета „Станишев" Николай Цонев. Той е обвинен в престъпление по служба за неизгодна сделка, с която е ощетил Министерството на отбраната с близо 13 млн. лева.

Вчера на Цонев е било повдигнато обвинение от Военна прокуратура. Обвинение срещу Цонев е в  качеството му на бивш управител на дирекциите "Снабдяване и търговия" и "Управление на доставките" към Министерство на отбраната. Обвинението е за неизгодни договори за доставки и съхранение на хранителни продукти на армията, от които е настъпила щета за армията за над 1 млн. лева.

Това е третият  министър от кабинета, който се разследва, след бившия премиер Сергей Станишев и бившия социален министър Емилия Масларова, и първият срещу когото е повдигнато обвинение.

Николай Цонев е обвинен за това, че е нарушил служебните си задължения като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - военен министър в продължение на четири месеца от 12 февруари 2009 г. до 1 юни 2009 г. По докладна записка на тогавашния началник на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков Цонев с резолюция е разпоредил сключване на договори за доставка на производствена линия за метални конструкции за строителство на хангари, складове и казармени помещения UBM от "MIC INDUSTRIES" САЩ с цел да набави за представителя на дружеството и самото дружество имотна облага.

От това са настъпили значителни вредни последици за Министерство на отбраната в размер на 12 900 000 лв. имуществени вреди, представляващи стойността на доставената производствена линия. Парите са взети от бюджета на военновъздушните сили. Настъпили са и неимуществени вреди, изразяващи се в нарушаване плана за бойната подготовка на българската армия, преустановяване тренировъчния процес със самолет Ан 26 и самолет L-410 поради неосигурени средства за провеждане на планов ремонт, което довело до тяхното практическо неизползване за нуждите на въоръжените сили на българската армия.

Извършеното съставлява престъпление по чл. 282 ал. 2 вр. ал. 1 НК.

Продължавам да смятам, че сделката, за която ми повдигнаха обвинение, е изгодна за българската държава. Това каза бившият военен министър Николай Цонев на излизане от сградата на Националната следствена служба. Той изрази надежда сегашното правителство да подкрепи проекта, който той е започнал.

„Повдигнаха ми обвинение за доставката на мобилния строителен завод на американската фирма. Въпреки това аз смятам, че тя е необходима за българската армия, за нашите съюзници, за нашето изпълнение на служебните ни задължения към нашите съюзници", заяви бившият министър.

Той категорично заяви, че няма нарушения в обществената поръчка и обясни: „Това е една поточна линия, мобилен завод, които се състои от 10 машини и произвежда 1000 кв.м на денонощие и се изплаща за 30-40 дни. Това предложение да бъде закупен този мобилен завод идва от колегите от Щаба на отбраната и аз продължавам да го подкрепям. Това е изключително перспективна, евтина и ефективна технология".