Наказват служители на ГДБОП заради случая с Мирослава от Перник
Наказват служители на ГДБОП заради случая с Мирослава от Перник / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Наказват служители на ГДБОП заради случая с Мирослава от Перник
49650
Наказват служители на ГДБОП заради случая с Мирослава от Перник
  • Наказват служители на ГДБОП заради случая с Мирослава от Перник

Двама служители от ГДБОП са наказани заради случая в Перник, при който заподозрян за убийството на 17-годишната Мирослава се самоуби в присъствието на полицаи. Това стана ясно след извънредно заседание на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, което продължи повече от два часа.

На заседанието бяха изслушани министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, главният секретар на МВР Калин Георгиев, директорът на СДРВ Валери Йорданов, както и директорът на ГДБОП Станимир Флоров. Те отговаряха на въпроси, свързани с убийството на Мирослава Николова, последвалото самоубийство на заподозрения Стоев, и последвалите случаи в Мировяне и Скравена.

След предизвикана проверка по случая със самоубийството на Стойчо Стоев-Чочо в Перник, наказания получиха двама служители от ГДБОП, заяви Цветан Цветанов. Наказанията, които получават двамата служители на ГДБОП са порицание и писмено предупреждение. Всеки ще получи това, което е заслужил, коментира главният секретар на МВР Калин Георгиев, във връзка с проверката, предизвикана след самоубийството на Стойчо Стоев.

Вътрешният министър не пожела да коментира какви точно са били грешките на униформените, както и дали има категорични доказателства, които да уличават някой за убийството на Мирослава, като уточни, че информацията е поверителна.

По-рано днес след презентация на министъра за реформите в силовото ведомство, стана ясно, че предстои да се въведе стандарт „абсолютна необходимост” при употреба на оръжие от полицаи.Това е част от промените в Закона за МВР, които предстоят.