Наказаха фелдшер, набил майка на болно дете
Наказаха фелдшер, набил майка на болно дете / снимка: DarikNews.bg, Силистра
Наказаха фелдшер, набил майка на болно дете
62640
Наказаха фелдшер, набил майка на болно дете
  • Наказаха фелдшер, набил майка на болно дете

С предупреждение за уволнение е наказан фелдшерът от Центъра за спешна медицинска помощ в Силистра, който наби майка на болно дете на 8 март.

За наложената мярка съобщи директорът на Спешния център в Силистра д-р Фанка Пачева. Наказаният фелдшер е 63-годишният Иван Петков. Мотивите за наказанието са: неспазване на етичните норми на работното място и уронване престижа на ЦСМП.

На 8 март вечерта потърпевшата Диана Христова два пъти настоявала чрез тел. 112 за линейка, която да транспортира 3-годишното й дете, което било с ларингоспазъм, до Спешното отделение за преглед. Петков се опитал да я насочи към личния лекар и препоръчал с такси да докара детето, тъй като случаят не бил спешен, а неотложен. От записите на тел. 112 проличало агресивното поведение на майката, отбеляза д-р Пачева. Тя заплашила фелдшера Петков със скандал. Той пък й отвърнал, че българското здравеопазване не предоставя услуга „изпращане на такси". Когато линейката все пак докарала майката и детето, тя потърсила обяснения от дежурния, който изпуснал нервите си и заради недобро здравословно състояние.

Не са редки случаите на агресия от страна на близки на пациенти, когато не се налага пускане на линейка, съобщи директорът на Спешния център в Силистра д-р Фанка Пачева. И заради такъв род инциденти работата в Спешната помощ от години е непривлекателна за младите специалисти. Само в Силистренско в сектора 20 места за лекари отдавна са вакантни, а фелдшери вече не се обучават.