Найденов: Миков заяви, че кадровите промени в МВР са негови
Найденов: Миков заяви, че кадровите промени в МВР са негови / снимка: Sofia Photo Agency
Кадровите решения за промени в МВР са изцяло на вътрешния министър Михаил Миков. Това заяви лидерът на Парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов в отговор на Дарик радио след заседание на изпълнителното бюро на партията. В понеделник столичният кмет Бойко Борисов съзря намеса на соцдепутатката Татяна Дончева в пенсионирането на директора на Столична дирекция „Полиция” Румен Стоянов. На заседанието Миков е съобщил още, че е готов за внасяне в Народното събрание проектозаконът за МВР. Ако НДСВ не го подкрепи, той ще бъде внесен от депутати от левицата и ДПС, каза Ангел Найденов. Той съобщи още, че докладът на Сметната палата за дейността в Министерството на отбраната през периода 1998-2005 ще бъде обсъден в комисията по отбрана.

Ангел Найденов коментира, че няма практика министрите на БСП да докладват кадровите си решения пред соцръководството, но призна, че министърът на вътрешните работи категорично е отхвърлил всякакви подозрения за това къде се формират или вземат кадровите решения, които са изцяло негови и почиват на преценката му за екипност, за качества или за необходимостта от един или друг служител в системата на МВР.

Шефът на червените депутати изрази учудването си от предупрежденията на НДСВ, че няма да подкрепят промените в закона за МВР, тъй като по-рано са дали подкрепата си в обсъждането му в коалицията. По повод призиви на опозицията за сваляне на имунитета на бившия военен министър Веселин Близнаков, председателят на комисията по отбрана призна, че разкритията за милиони левове щети са смущаващи и скандални и поставят под съмнение начина, по който функционира контролната система в Министерството на отбраната. По-внимателно трябва да се подхожда към определяне на отговорността, в случая на Близнаков, при положение, че голяма част от информацията и съответно сделките е осъществявана от неговите предшественици, каза Найденов. По думите му, ако има достатъчно основание, едва ли някой би отхвърлил искането за сваляне на имунитета на Веселин Близнаков.