Найденов и Константинов обсъждат с родители храненето в детските заведения
Найденов и Константинов обсъждат с родители храненето в детските заведения / снимка: Sofia Photo Agency

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и министърът на
здравеопазването д-р Стефан Константинов ще се срещнат с представители на родителски организации преди правителственото заседание. Те ще обсъдят храненето в детските и предучилищни заведения.

Преди два месеца беше представена наредба на здравното министерство, която предвижда от 15 септември детските градини и всички заведения за деца от 3 до 7 години да се съобразяват с нови изисквания за качеството и приготвянето на храната. До голяма степен те се припокриват стандартите за качество като "Стара планина" и БДС.

В детските градини и домовете ще се ядат плодове и зеленчуци вместо солени и сладки изделия. Според наредбата в менюто ще има задължителна дневна консумация от 300 грама плодове и зеленчуци за 5-годишните, а 7-годишните ще могат да ядат и по 350 грама на ден. Освен това в менюто ще има поне по едно зърнено, месно и млечно изделие.

Наредбата цели както да се осигури здравословният начин на хранене при децата, така и да се намалят рисковите фактори за възникване на редица заболявания, сред които сърдечносъдовите и диабета. В момента менютата за деца се изготвят по рецептурници, които са стари.

Няма забранени продукти и препоръчителни технологии за приготвяне на храната и качеството зависи от съвестта на директорите и персонала. Отделните градини сами избират доставчиците си чрез обществени поръчки и затова качеството навсякъде е различно.