Най-вероятно Караиванова оглавява Инспектората към ВСС
Най-вероятно Караиванова оглавява Инспектората към ВСС / netinfo

Най-вероятно Анна Караиванова ще оглави бъдещия Инспекторат на съдебната власт към Висшия съдебен съвет. Това научи Дарик от депутати от управляващото мнозинство.

Караиванова е предложена за член на инспектората от левицата, като тя е фаворит и за поста главен инспектор.

Според Закона за съдебната власт на 15 октомври изтече крайният срок, в който парламентарните групи трябваше да внесат кандидатури за новия съдебен орган. Инспекторатът беше създаден с последните промени в Конституцията, като има главен инспектор с петгодишен мандат и още 10 инспектори.

Законът не разписва квотното разпределение на местата в новия орган, но се очаква опозицията в Народното събрание да има един представител в Инспектората. При този вариант Коалиция за България трябва да излъчи четирима членове, НДСВ – трима, а ДПС – двама.

Освен зам.-министъра на правосъдието в оставка Анна Караиванова, от левицата имат още няколко предложения за членове на Инспектората. Сред кандидатурите, които ще предложи НДСВ, са имената на съдиите Мария Кузманова и Милка Итова, както и името на зам.-председателя на ПГ на НДСВ Минчо Спасов. По неофициална информация ДПС ще лансира две или три номинации, сред които кандидатурата на бившия член на ВСС Анита Михайлова.

Само БНС от опозиционните парламентарни групи до момента е внесла свои предложения за членове на Инспектората. Според депутати от мнозинството точно БНС има шансове да посочи един от членовете, ако опозицията изобщо получи място в новия орган към ВСС.