Най-охраняваният испански съдия, мишена №1 на ЕТА, пристигна в България
Най-охраняваният испански съдия, мишена №1 на ЕТА, пристигна в България / снимка: БГНЕС

Най-известният и най-охраняван магистрат в Испания, съдия Хавиер Гомес Бермудес, който е в списъка с мишените на терористичната организация ЕТА и е гледал делото за атентата на Мадридската гара, пристигна в България по покана на клуб "Журналисти срещу корупцията". Той ще участва в семинар на клуба и за премиерата на филма "Испания - съдебен модел, добри практики" на председателя на клуба Ренета Николова. За визитата му са взети безпрецедентни мерки за сигурност. Съдия Бермудес ще бъде охраняван от барети през цялото време на престоя си в България.

Съдия Хавиер Гомес Бермудес, наричан съдия №1 на Испания, е председател на Наказателното отделение на Националния съд на Испания за дела за организирана престъпност, тероризъм и пране на пари.

Хавиер Бермудес е съдия по мегаделото за най-тежкото престъпление в историята на съвременна Европа - атентата на мадридската гара Аточа на 11 март 2004 г. Терористичният акт, дело на ислямската групировка "Джихад", отне живота на 192  души, а ранените бяха близо 2000. Съдия Бермудес е сред първите в списъка на ЕТА на евентуални мишени и е сред най-охранваните хора в Испания.