Награждават шофьорите и стюардесата на отвлечения автобус
Награждават шофьорите и стюардесата на отвлечения автобус / netinfo
Шофьорите и стюардесата от автобуса, който на 27 януари бе отвлечен от 33-годишния Мирослав Блажев, ще бъдат наградени за адекватната си реакция. Това съобщи в предаването „Кой говори” на Дарик Слав Монов, шеф на автобусния отдел на фирмата, собственик на автобуса – „Биомет”.

Той уточни, че екипите, които обслужват автобусите на фирмата, са инструктирани как да действат при подобни ситуации.

„Досега такава ситуация не им се беше случвала, но опитът, който имат ежедневно, може би им е помогнал до голяма степен да овладеят положението. Досега работихме спокойно в автобусите, нямаше такива проблеми както онзи ден, но сега вече това ни провокира да мислим за по-засилени мерки за сигурност”, каза още Монов.

След инцидента, когато 36 пътници и екипажът на автобуса се оказали за час заложници на въоръжен мъж, превозвачите поискаха засилени мерки за сигурност по автогарите и автобусите. Предстои те да изработят своя единна позиция.

Според Слав Монов едно от нещата, които могат да засилят сигурността на пътниците, е монтирането на скенери за проверка на багажа, но само Централна автогара в София е пригодена за монтиране на допълнителни устройства:

„По другите автогари, които ползваме, положението от години е едно и също и никой не инвестира в подобряване на условията на автогарите. Може да се монтират такива устройства. Нашата фирма ползва само автогари, които са лицензирани, но има и превози, които се осъществяват от междинни спирки в по-малки населени места, които не са автогари, а само спирки. Там вече много трудно може да се монтират устройства за проверка на багажа”, заяви още Спас Монов.