Надзорният съвет на НЗОК отново умува върху мерките за икономии
Надзорният съвет на НЗОК отново умува върху мерките за икономии / снимка: БГНЕС
Надзорният съвет на НЗОК отново умува върху мерките за икономии
80764
Надзорният съвет на НЗОК отново умува върху мерките за икономии
  • Надзорният съвет на НЗОК отново умува върху мерките за икономии

Днес Надзорният съвет на Здравната каса за пореден път ще разгледа възможностите за икономия на средства в бюджета на институцията. По последни изчисления ако касата продължи да харчи по начина, както до момента, в края на годината ще са й нужни още 200 млн. лв., за да оцелее. След като от Българския лекарски съюз отказаха да подкрепят всякакви мерки за спестяване на пари, предложени от здравноосигурителната институция, сега тя има право еднолично да наложи такива. Една от тях е да се намалят цените на определени клинични пътеки. За да се случи това обаче, то трябва да бъде прието от Министерския съвет.

Москов и Здравната каса се разминаха със 100 млн. лева в сметките

В последния месец от Здравната каса предложиха на Лекарския съюз различни мерки за икономия на средства, сред които бе и възможността да се намалят цените на клиничните пътеки. Лекарите обаче не подкрепиха нито едно от предложенията. По силата на рамковия договор сега касата има право еднолично да отправи своите предложения и това трябва да стане в най-кратък срок, информира председателят на Надзорния съвет на институцията Кирил Ананиев.

„Описано е в нормативната уредба: когато нямаме съгласие при мерките, които сме предложили, съответно корекциите на цените, Надзорният съвет може да приеме намалението на цените или да предложи на министъра на здравеопазването, който пък от своя страна да внесе в Министерския съвет постановление за тяхната промяна", каза Ананиев. Той допълни, че това трябва да се случи възможно най-бързо, тъй като „всеки изминат месец означава натрупване на нов дефицит". Ще се постараем да вземем решение, което да бъде предоставено веднага на министъра на здравеопазването с подготвен проект за постановление, което той да внесе в Министерския съвет, каза председателят на Надзорния съвет на Здравната каса.

Борисов: Парите за здраве са колкото за десет магистрали „Тракия”

Освен намаляване на цените на клиничните пътеки, съществуват и други възможни мерки за икономии на средства, добави Ананиев. „Ще предвидим мерки, които са свързани с оптимизиране на вътрешните разходи по бюджета на касата, както на административните разходи, така на инвестиционните разходи, така и в някои здравноосигурителни плащания, в които могат да се очертаят съответни икономии, но в крайна сметка по всяка вероятност ще трябва да прибегнем и към преразглеждане на цените в болничната помощ, макар и да не са в този размер, в който първоначално беше обявено", каза той.

Какво ще реши Надзорният съвет на НЗОК и коя от мерките ще избере, ще стане ясно в късния следобед.