Надзирателите в затворите отмениха планирания си протест
Надзирателите в затворите отмениха планирания си протест / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Националният протест на надзирателите, който бе насрочен за тази събота, се отлага. Това съобщи за Дарик председателят на Синдиката на служителите в затворите в България Иван Петров. Повод протестните демонстрации да се отложат е изпълнения от Министерството на правосъдието ангажимент за отмяна на заповедта за въвеждане на 12-часови смени в затворите и следствените арести.

Именно промяната на работното време, наложена от шефа на ГД „Изпълнение на наказанията” Митко Димитров, стана причина над 1800 надзиратели да застанат против решението и да обявят протестна готовност. Членовете на синдиката обаче отлагат демонстрациите, а не се отказват от тях, заяви категорично Иван Петров.

По думите му до момента има ясни заявки, че министерството е склонно на диалог със служителите на затворите, за разлика от ръководството на главната дирекция, начело с Митко Димитров.

Синдикатът на служителите в затворите в България поддържа позицията си от последните четири години за решаване на проблемите в конструктивен диалог, в името на институционалния ред, но очаква политическа воля за спешното решаване на основните проблеми на служителите и прекратяване на продължаващите абсурди в управлението на затворите.