Наднормен прах във въздуха на Пловдив, но не от димящото сметище
Наднормен прах във въздуха на Пловдив, но не от димящото сметище / снимкa: DarikNews
Завишение на фините прахови частици през вчерашния ден, което продължава и днес, отчита автоматичната измервателна станция „Евмолпия” в центъра на Пловдив. Среднодневната концентрация на прах е била 87 микрограма/куб. м през последното денонощие при пределно допустима норма 50 микрограма/куб.м. От началото на днешния ден апаратурата отчита слабо завишение на фини прахови частици и концентрации под пределните стойности при останалите наблюдавани вредни вещества – азотен диоксид, азотен оксид, въглероден оксид, серен диоксид, озон, бензол.

Според говорителя на Районната инспекция по околната среда и водите Румяна Андреевска високата запрашеност няма нищо общо с димящото сметище в Цалапица, а се дължало на обичайни замърсяване от транспортни средства в града. На въпрос защо при други случаи на наднормено съдържание екоинспекцията не е уведомявала населението чрез медиите, както прави това в момента, пресаташето отговори, че бюлетинът за качеството на въздуха е общодостъпен на интернет страницата на РИОСВ.

До 9 часа тази сутрин мобилната лаборатория в Оризаре не е отчела завишение над пределнодопустимите норми на озон и амоняк, както и на концентрацията на замърсителите, които следи – въглероден оксид, серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид, метан и неметанови въглеводороди. Тя ще продължии днес да следи за качеството на атмосферния въздух в селото, което се намира в близост до димящото сметище.