Над 9000 български деца растат в специализирани домове
Над 9000 български деца растат в специализирани домове / netinfo

Броят на българските деца, настанени в специализирани институции, непрекъснато намалява, макар и не с желаните темпове, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Иванка Христова на форум за деинституционализация на децата, настанени в домове в България. Представителят на УНИЦЕФ Октавиан Бивол посочи, че въпреки отчитаното намаление на децата в институции, то все още е незначително.

В края на 2005 г. в България 9 776 деца живеят в институции. Тревожно висок според Бивол остава и броят на новопостъпващите - през 2005 г. 3097 деца са били настанени в домове. Престоят им в институциите са отразява пагубно и остава неизлечим белег върху бъдещото развитие на тези деца, каза представителят на УНИЦЕФ.

По думите му липсата на адекватен капацитет и ресурси са причина отговорните органи да не успяват да изпълнят ангажиментите си за деинституционализирането на децата. Като друг основен проблем Бивол посочи недобра координация между отделните партньори на национално и местно ниво. Той изтъкна и необходимостта от подобряване на системата за наблюдение и контрол на резултатите.

Представителят на УНИЦЕФ в България потвърди по-нататъшен ангажимент на организацията към българските деца.