/ БГНЕС
Данните са за периода 2008-2018 г., а по думите му ефектът е нулев
Над 815,5 млн. лева от държавния бюджет и от външни фондове са похарчени в период от 10 години за интеграцията на ромите, а ефектът е нулев. Данните изнесе вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
 
На заседание на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси той представи проекта на Концепцията за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в България. Каракачанов уточни, че данните са за периода 2008-2018 г.

Каракачанов представя концепцията за промени в политиката за интеграция на ромите

Вицепремиерът Томислав Дончев, който е председател на Съвета, уточни, че публично финансиране за мерки, които имат етнически профил, няма.

БГНЕС

„Ние дори не знаем етническия профил на ползвателите на мерките, финансирани със средствата от държавния бюджет и от Европейския социален фонд, защото българската администрация не събира данни за етническа принадлежност“, изтъкна Дончев и допълни, че в този смисъл сумата, посочена от вицепремиера Каракачанов, е обобщена за интеграционни мерки за групи със социални затруднения и подчерта, че това не са пари, инвестирани за определено малцинство.

Според Каракачанов досегашната интеграционна философия е сбъркана, защото е видимо, че мерките през неправителствени организации, медиен сектор и държавни институции не са довели до реална интеграция на това население и през образованието то да стане равноправно на пазара на труда.
 
ВМРО настоява за спешно приемане на „концепцията срещу циганизацията“

Той подчерта, че е нужно законът да бъде еднакъв за всички и изтъкна, че реалната интеграция означава тези хора да приемат положението, че в България има закони, Конституция и права на други граждани, както и че човешкият живот е ценност.

БГНЕС

По думите на Каракачанов досегашната философия е целяла да ни накара да свикнем с това, което се случва. „Затова, според мен, една концепция, която би довела до реални мерки на държавните институции, ще е в полза на всички“, заяви Каракачанов и подчерта, че в проекта на документ не е бил влаган етнически смисъл, когато се говори за някои от мерките, защото според него е факт, че не само представители на този етнос са дезинтегрирани и необразовани.

Вицепремиерът Каракачанов очаква през септември МС да разгледа проекта на Концепция за промени в политиката за интеграция на ромите.
БТА