/ iStock
Над 80% е загубата на вода в три от административните области в страната – Шумен, Перник и Сливен. Това са данни от статистика, представени от министъра на регионалното развитие Виолета Коритарова.

Оказва се, че средните загуби за цялата страна са около 65%. Данните за загубите са на фона на пресъхнали чешми и безводие в десетки общини, които продължаваха не само през лятото, но и до този момент. Ловеч и Плевен бяха едни от най-засегнатите от воден режим. Оказва се, че те са близо и до антирекорда по загуба на вода – около 70%.

Темата коментираха изпълнителният директор на "Български ВиК Холдинг" ЕАД инж. Лозко Лозев и инж. Климент Георгиев от "Водоснабдяване и канализация" ЕООД – гр. Плевен.

"Нямаме добри новини. След падналите валежи преди десетина дни временно не спирахме подаването на вода, но от три дни количеството от ВиК – Ловеч е драстично намаляло и Плевен отново е на режим", посочи пред Нова инж. Георгиев. Той отбеляза, че загубите на вода се делят на два вида – търговски, които са породени от неправилно мерене и кражби, а другите – физически. Вторият вид е изтичането на вода от водопреносната мрежа.  

"Търговските загуби са подценявани години наред", заяви инж. Лозев. Голям процент от физическите пък били в следствие на скрити течове. Те бил и малки, но много на брой. По думите на изпълнителния директор на "Български ВиК Холдинг" ЕАД водопреносната мрежа у нас има нужда от инвестиции в размер на 20 млрд. лева за 5 години.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Агенция "Фокус"