Над 40 болници ще съдят НЗОК
Над 40 болници ще съдят НЗОК / снимка: Sofia Photo Agency
Болници съдят НЗОК за дължимите им суми
32530
Болници съдят НЗОК за дължимите им суми
  • Болници съдят НЗОК за дължимите им суми

Повече от 40 болници ще заведат съдебни искове срещу здравната каса на 4 октомври. Причината за крайната мярка е неизплащането на дължимите им суми от началото на годината от страна на касата. Това съобщи председателят на Асоциацията на лекарите от болничната помощ доктор Динчо Генев. На същата дата от асоциацията ще предложат на Българския лекарски съюз да започнат национални протестни действия на съсловието. По данни на здравната каса натрупаните досега задължения към болниците са в размер на около 125 млн. лв. Миналата седмица директорът на касата доктор Нели Нешева обясни, че все още не е ясно как и кога ще се изплатят тези средства. По думите й предстояли срещи с финансовия министър по въпроса.

Освен за дължимите им суми болниците ще съдят здравната каса и за натрупаните лихви. На първо време исковете ще засягат периода до края на юни, защото според анекса, подписан от болничните шефове през февруари, заработените суми над делегираните бюджети би трябвало да им се изплащат след цялостна проверка на дейността, която се извършва до месец след месеца на отчитане. За този период касата дължи 310 хиляди лева на болницата в Харманли, обясни нейният директор доктор Динчо Генев:

"310 хил. лв. ни дължи за март, април, май, юни и юли. Има доста болници вече в страната, които спират много болни. Много болница са спрели храненето.

Вие, във вашата болница в Харманли как действате?

Ние единствено сме спрели храната. Осигуряваме абсолютно всичко на болните. Като се започне от лекарства, всякакви консумативи. Всички тези неща не сме ги спрели. Единствено сме ограничили храната, като в момента даваме храна само на пациентите, които са на определен диетичен режим.

В петък на национален събор на Българския лекарски съюз ще реши кога да се проведат национални протестни действия на медиците.