Над 4 млн. йодни хапчета има на склад у нас
Над 4 млн. йодни хапчета има на склад у нас / БГНЕС, архив
МВР: Йодната профилактика и червеното вино не помагат срещу радиацията
39537
МВР: Йодната профилактика и червеното вино не помагат срещу радиацията
  • МВР: Йодната профилактика и червеното вино не помагат срещу радиацията

450 хиляди опаковки хапчета калиев йодид за предпазване от радиационно облъчване има в резерва на държавата, съобщи пред Дарик Людмила Симеонова - експерт по защита от радиационно облъчване в служба „Пожарна безопасност и защита на населението". Това са различни медикаменти от тези, които се продават по аптеките и са на склад при кметовете на общините у нас. Йодната профилактика и червеното вино не помагат срещу радиацията, отбелязват от МВР.

В една опаковка калиев йодид има 10 хапчета, което прави броят на таблетките на склад над 4 милиона, съобщават още от служба „Пожарна безопасност и защита на населението". Людмила Симеонова обаче уточни, че към момента няма нужда хората да пият йод: „В никакъв случай да не предприемат действия за т. нар. йодна профилактика без да има официално решение на Министерство на здравеопазването (МЗ). При този случай в момента в България това не се налага. Трябва да се знае, че приемането на каквито и да било медикаменти с цел йодна профилактика без лекарско предписание, без решение на МЗ и без нужда е много вредно. Държавата е осигурила необходимите медикаменти - калиев йодид, които да се вземат при нужда, но подчертавам, че в този случай такова нещо не се налага".

При евентуално радиационно замърсяване не е препоръчително да се излиза на открито. Тези, които го правят обаче трябва да слагат марли на устата и носа си, обясняват още от МВР. Хората не бива да използват и вентилационните системи на домовете си.

Атомната централа в Козлодуй е под постоянно наблюдение на служба „Пожарна безопасност и защита на населението". Екипите са осигурени с необходимата техника и екипировка, за да могат да вършат своята работа.