Над 300 служители на ТЕЦ – Варна протестираха срещу съкращения
Над 300 служители на ТЕЦ – Варна протестираха срещу съкращения / снимкa: БГНЕС

Над 300 служители на ТЕЦ – Варна се събраха на мълчалив протест пред централата тази сутрин срещу готвените съкращения и с искания за по-голямо увеличение на заплатите. Хората смятат, че 10-процентното увеличение на възнагражденията, което предвижда работодателят от 1 януари тази година, е недостатъчно, обясни председателят на синдикалната структура на КНСБ в топлоцентралата – Христо Христов. Той бе категоричен, че служителите не са склонни да изчакат за по-голямо увеличение на заплатите. „Искаме да достигнем възнаграждения като колегите от "Марица изток 2", които получават с 50% по-високи основни заплати от нас”, заяви Христов. По повод готвените съкращения той заяви, че със синдикатите не са водени преговори за тях.

Председателят на Съвета на директорите на ТЕЦ – Варна Ян Вавера коментира, че служителите в топлоцентралата имат по-високи заплати от средните в бранша. По думите му в България в бранша средната заплата е над 900 лева, докато в ТЕЦ-а тя е 1050 лева. Той обясни, че ръководството на топлоцентралата е предложило на синдикатите 10-процентно увеличение на заплатите от 1 януари, но те са отказали. „През миналата година 80 на сто от производството ни е продадено на обществения доставчик на регулирани цени, в резултат на което топлоцентралата е на загуба”, коментира Вавера. Според него, независимо от кризата и загубите на ТЕЦ-а 10- процентно увеличение на заплатите е много добро.

„През миналата година при реформите, с цел повишаване на ефективността, са били съкратени около 140 души”, каза още Вавера. По думите му в момента в топлоцентралата работят 632 души. Според плановете на компанията през тази година персоналът на ТЕЦ-а трябва да стане 550 души. Вавера бе категоричен, че няма да има резки съкращения и към момента са подготвени документите за съкращаване на шест позиции. Служителите решиха да продължат протеста си и в четвъртък.

Новини от Варна