прасета
прасета / ThinkStock/Getty Images
В първия работен ден на месец септември по 300 лв. за почистване и дезинфекция на обектите след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства са получили 320 собственици на стопанства тип „заден двор“ в 11 населени места на област Пазарджик, по данни на Областната дирекция за безопасност на храните. Това бе съобщено на проведеното днес заседание на Епизоотичната комисия.

Всички получили помощта са собственици на прасета в общините Пазарджик и Брацигово, които не са подали в заявлението си банкова сметка, а са получили финансово подпомагане в съответното населено място от служители на ОДБХ Пазарджик. Изплащането на сумите продължава по график, средства се превеждат и по банков път.

Започва изплащане на обезщетенията за умъртвените прасета

От 26 август до 1 септември, в горските територии на област Пазарджик са извършени 304 бр. проверки и не са констатирани нови огнища на АЧС, съобщи по време на заседанието директорът на РДГ Пазарджик инж. Ангел Кузманов. Продължава транспортирането на складираната дървесина от инфектираните зони – териториите на ДЛС „Чепино“ и ДГС „Алабак“, крайният срок е 5 септември 2019 г., определен с решение на Областната епизоотична комисия.

МЗХ стартира разяснителна кампания за Африканската чума в Смолянско

Горските стопанства в региона разполагат с достатъчен ресурс за снабдяване на населението с дърва за огрев.

Полицейски патрули дежурят в близост до промишлените свинекомплекси и на всички входно-изходни артерии в региона за нерегламентиран превоз на свине, животински продукти и фуражи.