Над 30% от учениците са с наднормено тегло
Над 30% от учениците са с наднормено тегло / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Над 30% от учениците са с наднормено тегло
49291
Над 30% от учениците са с наднормено тегло
  • Над 30% от учениците са с наднормено тегло

Почти една трета (30,2%) от българските ученици на възраст от 6 до 19 години са с наднормено тегло, като 12,7% от тях са със затлъстяване. Това сочат данните от проучване за периода 2010-2011 г. на Националния център по обществено здраве и анализи и Катедра "Педиатрия" на Медицинския университет в София.

35% от подрастващите са физически активни едва двa дни от седмицата. Само една четвърт от учениците покриват препоръчваната физическа активност от поне 60 минути на ден.

18% от учениците консумират необходимата за организма риба по-рядко от веднъж в месеца, а 5,6% са подрастващите, които приемат пресни плодове и зеленчуци със същата честота.

За сметка на това малко над 30% и съответно над 20% са учениците, които ядат повече от веднъж на ден пици, мекици и банички, както и сладкарски изделия.

"Нашите данни са съизмерими с Италия, с Англия. Това е проблем, не случайно Световната здравна организация го определи като епидемия на съвремието и мерките се предприемат масирано и насочено в целия Европейския съюз. Тенденцията е за увеличение на относителния дял на децата с наднормено тегло, увеличават се и децата със затлъстяване. Ако сравним данните, получени при националния мониторинг от 2004 г., децата в ученическа възраст имат 20% наднормено тегло, като 5% от тях са със затлъстяване. През 2010-2011 г. установихме, че в тази възрастова група наднорменото тегло е 30%, а 12% от децата са със затлъстяване. За тези 7-8 години има увеличаване на относителния дял на деца, които имат проблеми в теглото си", обясни пред Дарик доц. Веселка Дулева от Националния център за обществено здрави и анализи.

Данните се огласяват в рамките на традиционната вече кампания по повод Европейския ден на здравословното хранене и готвене за деца, който се организира под патронажа на Информационният център на ЕС в София.

На 24 януари близо 500 деца на празника в Арена Армеец ще научат повече за готвенето, здравословната храна и спорта.