ВЕЦ-овете са най-старият, устойчив и надежден производител на електроенергия в световен мащаб
ВЕЦ-овете са най-старият, устойчив и надежден производител на електроенергия в световен мащаб / Dariknews.bg, архив
Повече от 23 на сто от производството на електроенергия в България през студените януарски дни беше осигурено от водноелектрическите централи, съобщиха от Асоциация "Хидроенергия".

Значителното понижение на температурите в началото на месеца и последвалото рекордно потребление на ток наложиха активиране на резервните производствени мощности на българската електроенергийна система и въвеждане на временна забрана за износа на ток, напомнят от Асоциацията.

Газът поскъпва под 5% от догодина, парно и ток – без промяна

Поради различни причини част от предприятията, отговорни за осигуряване на студен резерв, не успяха да реагират своевременно. Рисковете за енергийната система бяха минимизирани благодарение на производството от ВЕЦ, което намали търговския дисбаланс и обезпечи сигурността на доставките, посочват още от Асоциацията.

Ограничава се износът на електроенергия от България

ВЕЦ-овете са най-старият, устойчив и надежден производител на електроенергия в световен мащаб, се отбелязват от бранша. В България те произвеждат 13 на сто от общото количество енергия. Водещото място на хидроенергетиката в общия енергиен микс на страната се дължи на редица предимства на тези централи.
 
Обжалваме сметките за ток без да ни спират захранването


Те осигуряват основните балансиращи и регулиращи мощности в системата, което утвърждава незаменимата им роля като доставчик на авариен резерв.
БТА