Над 2000 души с достъп до класифицирана информация
Над 2000 души с достъп до класифицирана информация / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) е издала 2082 разрешения за достъп до класифицирана информация на служители по сигурността в периода от 2003 година, когато комисията започва ефективно своята дейност до днес.

Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев в отговор на въпрос на народния представител Атанас Атанасов за принадлежност на служители по сигурността на информацията към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Даниел Вълчев отбеляза, че отговаря на този въпрос в качеството му на вицепремиер, който отговаря за дейността на Държавната комисия за сигурността на информацията с наблюдаващи функции. На въпрос колко от тях са били щатни или нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност, или на разузнавателните служи на Българската народната армия, включително на техните предшественици и правоприемници до 16 юли 1991 година вицепремиерът отбеляза, че ДКСИ няма правомощия на самостоятелно основание да извършва проверка за принадлежност към структурите на ДС.

Даниел Вълчев отбеляза, че е възможно в хода на проучването за надеждност, което е част от процедурата за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация, да бъдат установени факти от такова естество.

По думите му от юридическа гледна точка принадлежността на едно лице към Държавна сигурност не е предвидено от законодателя като абсолютно отрицателна предпоставка за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация. Ако считате, че това е неправилно, то законът просто трябва да се промени, каза вицепремиерът.