Над 18 хил. наказателни дела са постъпили в СРС през 2008 г.
Над 18 хил. наказателни дела са постъпили в СРС през 2008 г. / снимка: DarikNews

18 821 са наказателните дела, постъпили за изминалата година в Софийския районен съд. Това съобщи председателят на съда Красимир Влахов по време на годишния отчет за работата на СРС за миналата година. Той допълни, че високите цифри са характерни за най-големия съд в страната и те по никакъв начин не изненадват магистратите.

 

Красимир Влахов представи данни, според които заведените граждански дела в СРС са 43 623, а броят на върнатите дела от един съдия варира от 3 до 97.

 

„За миналата година в този съд са постъпили 18 821 наказателни дела. От които производствата от общ характер само са 6533. Средно на един наказателен съдия, а те са 43-ма в този съд, са разпределени по 438 наказателни дела. Цифра, за която претендирам, че е несъпоставима с натовареността на който и да е друг съд в страната. По отношение на дейността на трите граждански отделения. Общо постъпилите в съда граждански дела за миналата година са 43 623 или средно по 704 на един граждански съдия. Тази цифра също бих могъл да определя единствено като убийствена”, обясни още Красимир Влахов.