Над 1700 полицаи ще се грижат за реда в столицата
Над 1700 полицаи ще се грижат за реда в столицата / netinfo

1786 полицаи ще се включат в охраната на изборния ден в столицата, съобщиха от МВР. Хората с изгубени или откраднати лични документи ще могат да гласуват, ако до 17 ч отидат в Районните полицейски управления по местоживеене, напомнят от полицията.

От всички служители на реда, които ще са ангажирани с охраната на изборния ден, 1344 ще са униформени, а останалите - оперативни. От МВР допълват, че във всичките районни избирателни комисии, в 1446-те избирателни секции, в 294-те изборни места, в НДК и в сградата на ЦИКМИ вече са направени нужните обследвания за безопасност.

От 19 ч снощи до получаването на всички документи в ЦИКМИ, районът около сградата на парламента на площад "Александър Батенберг" ще бъде отцепен. Хората с изгубени документи за самоличност ще могат да гласуват на местните избори с удостоверения, издадени им от поделенията на МВР.

От полицията съобщават още, че звената за издаване на документи за самоличност ще работят с увеличено натоварване днес до 17 ч. На всеки, който пожелае това, в зависимост от конкретните възможности, ще се ускори издаването на заявената от него лична карта или ще му бъде издадено удостоверение за загубен/откраднат или унищожен документ за самоличност, което да послужи само пред секционната избирателна комисия.

Удостоверенията се издават при изгубен, откраднат, повреден или унищожен документ за самоличност. За целта до 15 ч желаещите трябва да подадат лично молба в СДП/ОДП или РПУ.

От 15 до 17 ч молби се подават само в СДП/ОДП и всички РПУ при СДП. Необходимо е да се има предвид, че удостоверения може да се издават след подадено и регистрирано заявление за издаване на лична карта, което се отразява в централизираната информационна система за документи за самоличност на МВР.