Над 1700 души са изведени от населените места около Челопечене
Над 1700 души са изведени от населените места около Челопечене / снимка: Sofia Photo Agency

Около 1700 души са изведени от населените места в района на Челопечене, съобщи министърът на извънредните ситуации Емтел Етем. Щетите са основно счупени стъкла, паднали мазилки и напукани стени. Министър Етем увери, че пострадалите ще бъдат компенсирани и призова кмета на София Бойко Борисов и районните кметове да си свършат работата.

200 души от населените места около взривилите се складове са на разстояние от 6 километра от мястото и ако се наложи довечера жителите да не се връщат по домовете си, ще им бъде оказана помощ, увери Емел Етем. Тя призова хората, които намерят в дворовете си отломки, да не ги пипат, а да сигнализират на властите.

Етем обясни, че е получила информация за взрива в 06:35 часа и е реагирала според закона за бедствията и извънредните ситуации.

Военният министър Николай Цонев твърди, че положението рязко се подобрява. През 5-6 минути има единични взривове, но нямало опасност от нов голям взрив. Цялото поделение е изравнено и няма втори склад каквито слухове се носят, допълни Цонев.

Все пак призивът е все още изведените хора да не се връщат в домовете си.

Здравният министър Евгений Желев подчерта, че е бил на мястото на инцидента и населението е спокойно. Осигурени са им храна, вода и линейки, които са на разположение 24 часа.