/ Istock
Над 13 000 електронни рецепти са издадени през Националната здравноинформационна система (НЗИС) само за ден. Това съобщиха от „Информационно обслужване“ АД.

Според промените в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти от днес медикаментите за лечение на диабет и антибиотиците се изписват само с електронна рецепта. 

Е-рецептите, издадени днес от лекари, са над 12 500, а от лекари по дентална медицина – близо 700, допълниха от дружеството. Преди да влязат в сила нормативните промени, средно на ден се изписваха не повече от 200 електронни рецепти, казаха още от „Информационно обслужване“.

От пускането на НЗИС в експлоатация - през декември 2020 г., досега са изписани близо 40 млн. електронни рецепти. Издаването на електронна рецепта не отменя посещението при лекар, тъй като предписването на медикаменти се извършва след физически преглед, припомниха от дружеството. 

Медикаментите могат да се изписват и през мобилното приложение eRx, като само днес успешно са генерирани над хиляда рецепти. Новата версия на приложението позволява на лекарите по дентална медицина и на ветеринарните лекари също да издават електронни рецепти. 

Чрез мобилното приложение рецептата може да бъде изписана по всяко време и независимо от местонахождението на лекаря. Рецептата веднага попада в електронното здравно досие на пациента и може да бъде изпълнена от всяка аптека. 

Подробна информация и инструкции за използването на eRx може да бъде намерена на https://his.bg/erx/. Екипът на „Информационно обслужване“ е на разположение денонощно на тел.: 070014220 и на мейл support@his.bg, за да оказва съдействие на медицинските лица, които срещат затруднение с приложението.

Нормативните промени бяха публикувани в Държавен вестник на 10 октомври т.г. и са в сила от днес.
 
Десислава Пеева/БТА