/ iStock/Getty Images
Със завършена ваксинация срещу са COVID-19 са 12 136 деца в България. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ) в профила на ведомството във фейсбук.

Имунизираните с първа доза от ваксините срещу COVID-19 са 16 195 деца. До момента са поставени общо 28 331 ваксини при деца от 12 до 17 г., включително. Ваксинирането против коронавирусната инфекция не замества ваксинопрофилактика по отношение на другите инфекциозни заболявания, напомниха от МЗ.

Децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с ваксините на производителите "Pfizer" и "Moderna".

Имунизирането се осъществява по общия ред, като е необходимо единият от родителите да попълни формуляра за информирано съгласие. Кратките характеристики на разрешените за употреба ваксини за възрастовата група 12-17 г. са публикувани на интернет страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата.

❗Родителите на деца, навършили 12 години, трябва да знаят, че ваксинирането против коронавирусната инфекция не замества ваксинопрофилактика по отношение на другите инфекциозни заболявания. Следете имунизационния календар на детето, за бъде то предпазено от други ваксинопредотвратими вируси и бактерии, посочват от Здравното министерство.

❗Не е необходимо майките с установена коронавирусната инфекция да спират кърменето на детето – чрез кърмата детето не може да се зарази с COVID-19. Достатъчно е при кърмене майката да спазва общите мерки за носене на маска, миене на ръцете и дезинфекция. “След ваксинация срещу COVID-19 в майчиното мляко се откриват повишени IgG антитела. Колкото по-високо е нивото на антителата в кръвта на майката, толкова по-високо е нивото на антителата в майчиното мляко, като най-високите стойности се установяват 1-2 седмици след прилагането на втора доза от иРНК ваксините. Въпреки това защитният ефект на тези антитела при бебета на ваксинирани майки все още не е доказан“, посочват учените от института „Роберт Кох“.

❗Важно е да обясним на децата, че за да са предпазени, трябва да спазват добри хигиенни практики, като честото миене на ръцете, недокосването на очите, устата или носа с мръсни ръце, кихането и кашлянето в сгъвката на ръкава и т.н.