Над 1000 страници са СРС-та по скандала
Над 1000 страници са СРС-та по скандала / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Над 1000 страници са записите от специалните разузнавателни средства по скандала „АлександровОвчаров”, съобщи депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. Записите са били известни на прокурор още миналата година. Това е станало ясно на заседанието на парламентарната комисия за борба с корупцията, която проведе закрито заседание с главния прокурор за скандала.

Провеждането на специалните разузнавателни средства е възложено на МВР от прокурор от Софийска градска прокуратура и главният прокурор Борис Велчев е съобщил името му пред депутатите от комисията. По думите на Атанасов подслушването е проведено преди доста време миналата година и още оттогава на прокуратурата са били добре известни всички тези факти, за които се говори сега. Атанасов изрази недоумение защо прокуратурата не е реагирала.

Комисията по корупция отхвърли предложението на ДСБ да се създаде анкетна комисия по скандала и на редовното си заседание в четвъртък ще обсъди плана за действие по случая. Главният прокурор Борис Велчев съобщи след заседанието, че материалите по дисциплинарното производство срещу двете следователки са били изпратени на инспектората на прокуратурата, защото е такъв редът, когато се разследва магистрат, и първоначално там е извършена проверката. Едва тогава те са изпратени на Софийската градска прокуратура.

Велчев заяви, че не знае кога е призован за разпит бизнесменът Красимир Георгиев. Той обаче уточни, че вече се проверява и той е предоставил специалните разузнавателни средства на медиите, което представлява престъпление. Велчев заяви и че до юни, преди да изтече едногодишния срок на задържане на Валентин Димитров, делото срещу него ще бъде внесено в съда.