Над 100 млн. лева е преразход в бюджета на НЗОК само за болниците
Над 100 млн. лева е преразход в бюджета на НЗОК само за болниците / снимка: БГНЕС
Над 100 млн. лева е преразход в бюджета на НЗОК само за болниците
66489
Над 100 млн. лева е преразход в бюджета на НЗОК само за болниците
  • Над 100 млн. лева е преразход в бюджета на НЗОК само за болниците

Над 100 млн. лева няма да достигнат на Здравната каса да плати на болниците за тази година. Това съобщи управителят на институцията д-р Румяна Тодорова като уточни, че още този месец ще бъде отблокиран резервът на касата от 269 млн. лева. Независимо от това предварителните изчисления показват, че ако не се направи актуализация на бюджета, през декември институцията няма да има средства да покрие разходите за болничната помощ и за лекарствата за онкоболни. Според д-р Тодорова обаче актуализация на бюджета към момента също не е решение, тъй като една такава би била в разрез с европейските директиви.

Бюджетът на касата за тази година от 2,6 млрд. лева е разпределен да стигне за първите 10 месеца от годината, поясни Тодорова. За ноември и декември бил предвиден резервът на институцията, който представлява 10% от целия й бюджет.

„Но благодарение на много неща, включително и тези допълнителни дейности, които са прехвърлени от Здравното министерство на касата, без да са й дадени допълнителни пари, се оказа, че тези 269 милиона, които са оставени за двата месеца, не стигат”, обясни тя.

Така се появява опасността касата да няма с какво да се разплати на болниците за декември. Д-р Тодорова обаче увери, че няма да допусне тази тревожна прогноза да се сбъдне.

„Сега, тия 108 млн. лева, за които говорим, че ги има в банка, по сметката на касата, не можем да ги използваме, защото това означава актуализация на бюджета, респективно - актуализация на държавния бюджет. Тук се надхвърлят онези проценти, наложени от Европейския съюз, до които България не трябва да надхвърля дефицита. Разрешат ли ни да ползваме тези пари, ще надхвърлим дефицита и Европа ще ни бие. Затова сега търсим механизъм, по който да заобиколим това нещо”, заяви Тодорова.

Днес се състоя и първата среща между ръководството на касата и Българския лекарски съюз, на която се заговори за Национален рамков договор 2014.  На нея стана ясно, че лекарите искат цените на медицинските услуги в рамковия договор да бъдат минимум на нивата, договорени през миналата година с д-р Пламен Цеков, които обаче така и не влязоха в сила, обяви председателят на съсловието д-р Цветан Райчинов.

„Вече стана ясно, че такава методика от типа Цеков (бел.ред. Пламен Цеков ръководеше НЗОК при управлението на ГЕРБ) няма да има в касата, ще има гъвкаво разпределение на средствата между отделните изпълнители на болнична помощ, ще има малко по-добри условия за сключване на договора. Това са нещата, които очакваме”, заяви д-р Райчинов.

Очаква се до седмица да бъдат сформирани графиците за предстоящите преговори по Националния рамков договор за догодина.