Над 100 м жива верига от протестиращи в Пловдив
Над 100 м жива верига от протестиращи в Пловдив / снимка: DarikNews.bg, Пловдив

Над 150 протестиращи направиха жива верига по продължение на Главната улица в Пловдив. Те бяха донесли всички плакати, знамена и материали, с които вече 34-и ден изразяват недоволството си срещу правителството на Орешарски и олигархичния модел на управление на общината и държавата.

Протестиращите тръгнаха от площада пред общината в 19 часа и направиха кратко шествие по Главната улица с викове „Оставка”, „Мафия”, „Червени боклуци”. В чест на утрешната 176-а годишнина от рождението на Апостола имаше плакати с надпис: „Как да ви гледам, робски души” и „Левски! Ти си нашето свещено знаме и днес, в неравна битка за чиста и свята България!”. Пред Джумая джамия те се разделиха в редица по един и направиха жива верига до стълбите на бившия бар „Каменица” за около десет минути. След това шествието продължи обратно по Главната през Пощата и оттам хората се разотидоха.

Своеобразната жива верига може да бъде показана тази вечер в някоя от емисиите на Евронюз, похвали се един от организаторите на протестите в града Христо Марков. По думите му президентът Петър Стоянов е изразил подкрепата си към действията им и от следващата седмица ще се включи в протестите.

Над 100 м жива верига от протестиращи в Пловдив
netinfo

В четвъртък група от Пловдив ще замине за столицата, за да се включи в националния протест срещу правителството. Не е ясен точният брой на хората, тъй като всеки ще пътува с различен транспорт. Сборният пункт за пловдивчани е в 10.00 ч. при фонтана срещу Президентството. Протестиращите се оплакаха, че всички транспортни фирми в Пловдив са били заплашени от полицията и са отказали да ги превозят до София. Повечето от тях ще пътуват с експресния влак,който тръгва от Централна гара в 7.00 ч., тъй като според тях с коли или автобуси има риск да бъдат спрени по магистралата от органите на реда.

В четвъртък вечер в Пловдив няма да има организиран протест, но желаещите да се съберат на традиционното място в 18.30 ч. могат да го направят, обясниха организаторите. За събота са поискали разрешение от общината да проведат велопоход.