Над 10 млн. евро губят българските превозвачи от гръцките протести
Над 10 млн. евро губят българските превозвачи от гръцките протести / снимки: БГНЕС

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев съобщи, че България ще поиска осигуряване на чист транспортен коридор за българските превозвачи към Гърция. Той уточни, че искането ще бъде поставено в понеделник чрез Министерство на външните работи до гръцката страна, както и в Брюксел.

Загубите на превозвачите от блокирането на гръцката граница досега са 10 млн. евро. Това съобщи след среща с министъра днес председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски.

Министърът прие днес представители на автомобилния бранш в страната в сградата на министерството. Срещата бе по искане на асоциацията и повод за нея бе усложнената обстановка на ГКПП с Гърция.
Над 10 млн. евро губят българските превозвачи от гръцките протести
netinfo

Министър Мутафчиев и неговият екип са информирали превозвачите за действията, които са предприети за решаване посочения проблем. Столарски уточни пред журналисти, че българският транспорт търпи преки загуби от неустойки по договори и за развалени стоки.

През границата не се допускат да преминават хладилни камиони и това води до разваляне на много стоки. В момента на ГКПП Кулата опашката от автомобили е 15 километра, съобщиха превозвачите.

Дори сега да се отвори границата, ще бъдат необходими четири дни, за да се изчисти пътят, смятат те. Няма никакви условия за престой, липсват тоалетни и вода, добавиха представителите на транспортни фирми.

Превозвачите са внесли днес в Министерството на транспорта искане за получаване на компенсации от гръцкото правителство.

Зам.-министърът на външните работи Любомир Кючуков каза, че ситуацията се следи от самото начало на протестите чрез посолството ни в Атина и в петък е била връчена нота на гръцката страна.

Над 10 млн. евро губят българските превозвачи от гръцките протести
netinfo
В понеделник по време на Съвета по "Общи въпроси" в Брюксел министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова ще поиска среща с гръцките си колеги, за да направено всичко за вдигане на блокадата на границата.

Консулството ни в Солун също е в постоянен контакт с полицията има и негови представители на ГКПП Кулата.

Българският посланик в Брюксел ще предаде в понеделник в Генералната дирекция "Транспорт" на ЕК информация за загубите и за състоянието на границата, както и настоятелно искане ЕК да предприеме всички действия за решаване на проблема.

Това е проблем не само на превозвачите, но и на българската държава, коментираха министър Мутафчиев и зам.-министър Кючуков. По техните думи през границата с Гърция не могат да минават не само товарни автомобили, но и пътнически автобуси.

Можем да съдействаме на превозвачите да потърсят своите права, включително и в съда, каза министър Мутафчиев. Засега липсва информация за намиране на решение за прекратяване на протестите на фермерите в Гърция и блокадата продължава, каза зам.-министър Кючуков.

В района на ГКПП Кулата в понеделник ще бъдат изпратени работници по временната заетост, за да почистят отпадъците, натрупани покрай пътя за българския граничен пункт. Това съобщи кметът на Петрич Вельо Илиев. Кметът е разпоредил почистване около път Е-79.