Националният референдум не е партийно мероприятие
Националният референдум не е партийно мероприятие / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Националният референдум не е партийно мероприятие. Това е един инструмент за пряко участие на гражданите в управлението. Това заяви в „Седмицата” на Дарик председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Красимира Медарова.

Районните избирателни комисии и Секционните избирателни комисии са гръбнакът за провеждане на референдума, както и на съответния вид избор. В закона е предвидено, че организацията на националния референдум се осъществява от Районните избирателни комисии. Районните избирателни комисии, които ние назначихме, са комисии, които ще произведат само референдума. Те няма как да бъдат същите да произведат изборите за народни представители, обясни Медарова.

Тя разясни още, че ще има два вида кампании - разяснителна и информационна. Разяснителната включва правата и задълженията на гражданите, но не включва тезите. Докато информацията кампания, която продължава 30 дни, включва обосновката на двете тези. Медарова се надява на помощта на неправителствените организации и медиите, които да помогнат за изготвянето на кампаниите. „Ние още не сме регламентирали какви точно ще бъдат условията на тази кампания. Считаме, че следва да приключи регистрацията. Партийната позиция не е водеща”, повтори тя.

Красимира Медарова увери, че ЦИК трябва да създаде условия колкото се може повече гласоподаватели да упражнят своя глас. „Ако те няма в списъка, има механизъм за защита. 40 дни преди датата на референдума се обявяват списъците, добре е всеки, които иска да гласува да се провери в тези списъци”, информира председателят на ЦИК.

„На референдума ще има наблюдатели, но класическа фигура на застъпник тук не е предвидена. Нямаме молба за регистрация на инициативен комитет”, обяви още Медарова пред Дарик.