/ БГНЕС
Националния съвет на БСП, свикан от Изпълнителното бюро на партията, заседава на "Позитано" 20.

За пленума се събраха членове на левицата от цялата страна

Дневният ред включва отчет за свършената работа от министрите на БСП и даване на мандат за преговори за съставяне на правителство.

Заседанието е закрито. 

На първо място ще бъдат изслушани министрите на левицата в кабинета „Петков”, съобщава NOVA.

Ще се обсъди и даването на мандат за съставяне на правителство.

Преди Съвета представители на столетницата коментираха предоставя ли България оръжия за Украйна.

„Категорично - не. Няма такава теза. Ясно и видно е от всички документи и комисии. Не знам за кой път повтаряме това нещо, че няма износ на оръжия за Украйна или за Русия”, посочи Филип Попов.

Той коментира и документа за оръжейна пратка на секретаря на Румен Радев Димитър Стоянов: „Съветникът на президента простреля президента с този документ. Видно е, че документът не е от настоящото министерство, а от служебния кабинет”, подчерта Попов.

„Позицията и истината е една - България не изнася оръжия за Украйна. България има над 65 страни, към които изнася оръжие. Оттам нататък кой какво прави с това оръжие ние не знаем и няма как да знаем”, уточни Христо Проданов.

Предполага се, че начело на групата на БСП, която ще работи за стабилно мнозинство, в евентуален следващ кабинет ще застане лидера на партията Корнелия Нинова. Спрягат се и имената на Кристиан Вигенин и Георги Свиленски.
БТА, NOVA