/ БГНЕС
На старта на политическия сезон: какви са посланията на партиите
98692
На старта на политическия сезон: какви са посланията на партиите
  • На старта на политическия сезон: какви са посланията на партиите
БСП остава с 20 депутати в парламента, другите отиват при хората. В същото време ГЕРБ се подготвя за пълен управленски мандат. С такива заявки политическите сили започнаха новата сесия в Народното събрание. Те се събраха на извънредно заседание, за да могат да слеят почивния 6 септември с уикенда.

Първи с декларация излезе лидерът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов, който се обяви за пълен управленски мандат. Според него предстоящите през следващата година европейски и местни избори ще са мерило за подкрепата за властта.

Народно събрание
БГНЕС


Както може да се очаква, управляващите бяха яростно разкритикувани от БСП. Като пример за абдикиране на държавата лидерът на социалистите Корнелия Нинова посочи срива в Търговския регистър, фалита на застрахователното дружество "Олимпик" и трагедията край Своге, в която 17 души загубиха живота си. И разкри какви са плановете им за новия сезон.

"Нашата парламентарна група реши: 20 души ще останат в залата и ще отстояват позицията на БСП за България. Останалите идваме при вас, излизаме от тук и идваме при вас с нашето предложение, с нашата молба, с нашата готовност да ви чуем. Може да сте по-умни, може да се сте по-добри, важното е да сте българи!", каза Нинова.

Народно събрание
БГНЕС


От ДПС продължиха линията, започната от БСП, с критики към управлението и констатация за тревожно положение в страната. Лидерът на движението Мустафа Карадайь.

"ГЕРБ има последния шанс да приеме политическата отговорност за провала на своята политика, да предложи адекватни решения днес, защото утре ще бъде късно. Формулата на властта е грешна и ако не се промени, нищо няма да се промени".

Народно събрание
БГНЕС

 
Малко по-късно Цветанов отговори на критиките на Нинова и на подозрението й, че е в конфликт с премиера Бойко Борисов: "В БСП има разцепление. Ние знаем, че това решение, което тя днес обяви, не е възприето от всички членове на парламентарната група на БСП. И аз съм убеден, че проблемите, които има в БСП, най-лесно е да ги прехвърлиш навън и да кажеш, който не се съобразява с мен, значи работи за интересите на ГЕРБ".
 
Нека Народното събрание да започне да работи по-ефективно и в интерес на българските граждани, заяви при откриване на есенната сесия на парламента председателят на партия "Воля" Веселин Марешки в декларация от името на групата.
 
Единствено Обединените патриоти не излязоха с декларация в началото на новия политически сезон.