На среща при президента обсъждат безредиците в „Красна поляна”
На среща при президента обсъждат безредиците в „Красна поляна” / Снимка: БГНЕс
Започна срещата на президента Георги Първанов с ръководството на Министерството на вътрешните работи. При държавния глава са вътрешният министър Румен Петков, заместник-министър Камен Пенков, главният секретар на МВР гл. ком. Илия Илиев и шефът на Столична дирекция „Полиция” Румен Стоянов.

Румен Петков трябва да запознае президента с подробностите около безредиците, избухнали в столичния квартал „Красна поляна”, причините за тях и ролята на полицията в овладяването на размириците. В средствата за масова информация полицията понесе много критики за бездействието си по време на инцидента и затова, че допусна въоръжени роми да обикалят из столичния квартал. В нощта на размириците не бе арестуван нито един от въоръжените нарушители на обществения ред, а полицията остана безучастна, като само регистрираше от разстояние случващото се.

В началото на миналата седмица групи от роми, въоръжени със сопи, брадви и ножове вилняха по улиците на квартала и заплашваха със смърт българите. Няколко дни след това четирима души бяха арестувани за побоя над момчето от ромски произход, извършен на 12 август до магазин “Фантастико” в квартал “Красна поляна”. Счита се, че този инцидент е провокирал напрежението в квартала и довел до безредиците, избухнали там.