От понеделник пътуващите за южната ни съседка ще бъдат пропускани единствено през този пункт
Километрична опашка от автомобили и камиони на ГКПП „Кулата” в посока Гърция се образува днес. Стотици семейства с деца останаха блокирани с часове, докато преминат границата с Гърция, посочва NOVAОт МВР призоваха туристите да използват и граничните пунктове „Маказа”, „Ивайловград” и „Капитан Петко Войвода”.

Колоната на „Кулата” счупи рекордите още от рано сутринта. Тогава автомобилите образуваха 12-километрова колона. Напред автомобилите почти не се придвижваха и за хората гръцкото море трябваше да започне с многочасов пек на магистралата.

Полицията се опита да внесе ред на опашката и в аварийната лента се движеха камиони, а изпреварващата остана свободна. В търсене на прохлада масово хората излизаха от автомобилите си. Гневът си хората насочиха към гръцките власти и решението им да държат само един граничен пункт отворен.

В опашката най-многобройни са румънските туристи. До обяд броят на сръбските туристи изглеждаше по-малък в сравнение с предходните дни.

От понеделник обаче туристите, които пътуват от България за Гърция, ще бъдат пропускани единствено през граничен пункт „Кулата” и то след представен QR код. Останалите пунктове ще работят, но през тях ще се пропускат единствено гърци, български работници със съответните документи, както и собственици на имоти.

България постави пред Гърция въпроса за отварянето на граничните пунктове


Междувременно вчера заместник-министърът на външните работи Петко Дойков постави въпроса за отваряне на граничните пунктове по общата ни граница с Гърция на среща с гръцкия посланик Димитриос Хронопулос.

Дойков подчерта тежката ситуация на ГКПП „Кулата-Промахон“, образувалите се дълги опашки, което причинява огромно неудобство на гражданите. От българска страна бе поставен и въпросът за създаване на отделни коридори на границата за граждани на Европейския съюз и за трети страни, за да бъде по-бързо преминаването.

Посланик Хронопулос изрази съжаление за ситуацията и обясни, че новите правила за влизане в Гърция се отнасят за всички граждани, независимо от тяхната националност и целят да се контролира ситуацията с коронавируса след отварянето на страната за чужди туристи. Посланик Хронопулос се ангажира да предаде поставените от българската страна въпроси в Атина и изрази надежда да бъде намерено бързо решение.

Гърция обяви: От 1 юли влизането от България ще бъде възможно само през ГКПП „Кулата-Промахон“
nova.bg