/ iStock/Getty Images
Правната комисия на НС прие на първо четене и трите законопроекта за промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Против проектите гласуваха от ГЕРБ и ДПС.

Законопроектите предвиждат Бюрото за защита, което е към главния прокурор, да се върне в структурата на Министерството на правосъдието.

Според проекта на ИТН то се превръща в специализиран отдел към министерството с името "Бюро по защита на застрашени лица", а решението кои лица да се охраняват да се взима от Съвет по защита с мнозинство 2/3 от членовете му. Служителите в Бюрото се предвижда да бъдат назначени в правосъдното министерство. Ако проектът бъде приет, се предвижда едномесечен срок, в който прехвърлянето на Бюрото да се осъществи.

Проектът на ДБ предлага Бюрото да премине към Главната дирекция "Охрана" на Министерството на правосъдието; това предвижда и проектът на ИБГНИ. В този случай искането за охрана се прави от - застрашено лице, разследващ орган, наблюдаващ прокурор и от началника на мястото за лишаване от свобода - за осъдените лица.

Прокуратурата не подкрепя и трите законопроекта. Според държавното обвинение в проекта на ИБГНИ има "липса на необходимия минимум от правни съображения" за необходимостта от промяна на закона. Той не съдържа анализ и аргументи за причините, поради които се налага законовата промяна.

Според прокуратурата проектът на ДБ също страда от "дефицит" на мотиви. Обвинението добавя още, че предварителната оценка на законопроекта и тук, както и при ИБГНИ, не е достатъчно обоснована.

От прокуратурата допълват, че за проекта на "Има такъв народ" важат изложените мотиви по другите законопроекти.
БТА