На Плевнелив му писнало от „бръмбари” и СРС-та
На Плевнелив му писнало от „бръмбари” и СРС-та / снимка: БГНЕС
На Плевнелив му писнало от „бръмбари” и СРС-та
63657
На Плевнелив му писнало от „бръмбари” и СРС-та
  • На Плевнелив му писнало от „бръмбари” и СРС-та

Омръзна ми от темата за СРС-та и бръмбари предизборно. Така президентът Росен Плевнелиев коментира изнесените в петък в медиите записи на разговори между бившия премиер Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов. Държавният глава беше категоричен, че трябва да се види автентичността на записите, но и да се стигне докрай - да стане ясно има ли предпоставки за престъпление.

Президентът заяви, че не може повече хората да бъдат заливани със скандали, бръмбари и СРС-та и затова този път трябва да се стигне докрая. По тази причини Плевнелиев беше категоричен, че очаква бързи и адекватни действия от прокуратурата и компетентните органи: „Първо, трябва да се докаже, че тези записи са автентични. Второ, след това е работа на компетентните институции да проверят дали няма предпоставки за повдигане на обвинение".

Росен Плевнелиев допълни, че не знае защо Николай Кокинов се притеснява от него, както става ясно в изтеклите разговори.

„В тази ситуация, в която се намираме, прокуратурата е под светлината на прожекторите. Действат бързо, действат адекватно. Служебното правителство им осигури пълен картбланш, очакваме и им пожелаваме да стигнат докрай и да разплетат този казус. Нека да стане ясно с какво са се занимавали, кой какво е правил и след това, разбира се, да се повдигнат и обвинения", заяви държавният глава.

А по въпроса дали самият той се притеснява, че е бил подслушван, Плевнелиев отговори така: „На мен не ми пука, но милиони български граждани в момента говорят кой, кого и защо подслушва или може да подслушва. Днес бизнесмените се притесняват, че ги подслушват. Обикновените хора отиват в заведение и си слагат телефоните настрани. Всеки в тази държава започва наистина истински да се притеснява от това кой, какво и защо прави с тези прословути СРС-та. Стига вече, не е нормална тази ситуация".

Затова Плевнелиев настоя, ако се налага, и МВР да бъде преструктурирано, да се пренапишат вътрешните правила, но да се спре с подслушването.

В петък медиите получиха записи, за които се твърди, че съдържат разговор между градския прокурор на София Николай Кокинов, бившия премиер Бойко Борисов и земеделския министър в кабинета му и настоящ обвиняем за подкуп, злоупотреба със служебно положение и принуда Мирослав Найденов.

Диалогът е пълен с цинизми и обиди към прокурори, политици и журналисти. Изпратилият файловете твърди, че е служител на специализираната дирекция към МВР, която се занимава с подслушване.

След разпространението на записите Кокинов подаде оставка.

По същия начин преди десетина дни медиите получиха секретни разработки срещу вече отстранения шеф на ГДБОП Станимир Флоров, които по-късно се оказаха автентични.