Н. Радулов: Ако Вучков не беше подал оставка, нямаше да има и оставки на Писанчев и Лазаров
Н. Радулов: Ако Вучков не беше подал оставка, нямаше да има и оставки на Писанчев и Лазаров / снимка: Dariknews.bg, архив
Н. Радулов: Ако Вучков не беше подал оставка, нямаше да има и оставки на Писанчев и Лазаров
78440
Н. Радулов: Ако Вучков не беше подал оставка, нямаше да има и оставки на Писанчев и Лазаров
  • Н. Радулов: Ако Вучков не беше подал оставка, нямаше да има и оставки на Писанчев и Лазаров

Ако Веселин Вучков не беше подал оставка като вътрешен министър, вероятно нямаше да се повдигне изобщо въпроса за оставките на шефа на ДАНС и главния секретар на МВР. Коментарът е на проф. Николай Радулов - преподавател, експерт по сигурността и бивш секретар на МВР.

В интервю за Дарик той отхвърли твърденията, че с оставката си Вучков е обслужил определени среди, чиято цел е била натиск върху премиера.

Николай Радулов посочи като предизвикателства пред новия министър на вътрешните работи административната тежест с раздутия щат на чиновниците в МВР, както и гаранциите за ненамеса на политическото ръководство в оперативната дейност на ведомството.

Експертът сподели, че не знае какво визира опозицията, говорейки за „обезглавено МВР", тъй като премиерът е приел оставката на Вучков и е извадил свое предложение. Радулов не мисли, че предложението на министър-председателя е лошо в светлината на всичко, което се случва.

„Ако считат, че обезглавяването на МВР е оставката на Лазаров, то това е обезглавяването на конника без глава. Така че министерството няма да пострада от това, което се случва, но аз се надявам реформата да започне да се осъществява от неговия приемник. Ако министър Вучков не си беше подал оставката, нямаше въобще да се повдигне въпросът за подаването на оставки от тези двама души (Лазаров и Писанчев) и това щеше да бъде изключително вредно за МВР, за националната сигурност, за гражданската сигурност", каза Николай Радулов. По думите му Веселин Вучков е направил услуга на гражданите.

Експертът се пита дали в ГЕРБ съзнават колко Веселин Вучков е вдигнал авторитета на партията с това, че е единственият министър, който честно и почтено, без никой да му я иска, си е подал оставката. „Оставките на Писанчев и Лазаров не са такива. Това са подадени оставки след натиск и пълната яснота, че ако не ги подадат, ще бъдат по друг начин пометени", каза Радулов.

Обществото спечели от това, че тази оставка принуди Борисов „да направи нещо, което не му се щеше въобще, въпреки че го заявяваше в битието си на опозиционер - че не само тези двамата ще бъдат уволнени, но дадени под съд", каза още специалистът.

„Освен това аз мисля, че на тези двамата са им обещани постове. Помните в БОРКОР какво се случи - всички изхвърлени от системата бяха зачислени на котлова храна там. Подобно нещо ще се случи и сега", прогнозира Николай Радулов.