МЗ: Можем да се справим с евентуална грипна епидемия
МЗ: Можем да се справим с евентуална грипна епидемия / cнимкa: DarikNews, Юлиана Николова
МЗ: Можем да се справим със шестата степен за грипна епидемия
20348
МЗ: Можем да се справим със шестата степен за грипна епидемия
  • МЗ: Можем да се справим със шестата степен за грипна епидемия

Държавата е подготвена да се справи с обявената днес световна пандемия във връзка с разпространението на вируса на свинския грип, обяви здравният министър д-р Евгений Желев. Според него място за паника няма, а гражданите трябва да спазват личната си хигиена и да потърсят лекарска помощ, ако проявят симптоми на настинка.

Засега не се препоръчва профилактично приемане на антивирусни препарати, обясни министър Желев. „Затваряне на граници, ограничаване на пътувания, ограничения в международната търговия - това не се налага. Вниманието трябва да е насочено преди всичко към личната хигиена. Хората трябва да са спокойни, че сме в състояние да реагираме във всеки един случай адекватно, в интерес на тяхното здраве", каза той.

Министър Желев обясни, че в националната лаборатория по грип са били изследвани 96 проби на лица със съмнение за свински грип, но само две от тях са били положителни - случаите в Павликени и село Баня. „Заболяването протича слабо или средно тежко и в Европа няма регистрирани смъртни случаи", допълни Желев. На Балканите най-много заболели има в Румъния, Турция и Гърция.