Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип, считано от 12 до 17 януари на територията на област Бургас е обявена грипна епидемия. Грипна епидемия е обявена и на територията на област Шумен, считано от 13 до 18 януари.

Обявяват грипна епидемия в област Стара Загора

Временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система, въведени в двете области, включват: преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации. Лечебните заведения трябва да предвидят възможност за разширяване на легловия капацитет на вътрешните отделения за сметка на други отделения, с оглед на приемане на насочени пациенти с грип усложнения. За периода на грипната епидемия в двете области се преустановяват и свижданията.

Задължително е провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала. Лечебните заведения следва стриктно да спазват изискванията на Наредба 3/08.05.2013 г. за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции.

Съгласно изискванията на Закона за здравето, при епидемично разпространение на грип и остри респираторни заболявания временни противоепидемични мерки на територията на дадена област се въвеждат само след предварителното им съгласуване с главния държавен здравен инспектор. В тази връзка информираме, че към настоящия момент в област Стара Загора не е обявена грипна епидемия, каквато информация се появи в публичното пространство по-рано днес.

Обявиха грипна епидемия в Шумен

МЗ напомня, че препоръчително е спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.
МЗ