Министерството на здравеопазването излезе с позиция във връзка с твърденията на  „Активни потребители“ за чистотата на водата по нашето Черноморие. 

От там отбелязват, че не приемат за коректни данните от изследване по съвместна инициатива между група „Микробиологични рискове в околната среда, проект SUMMIT“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Асоциация „Активни потребители“.

Здравното ведомство категорично отрича публично оповестените данни, с които се манипулира общественото мнение и чрез които се дискредитира работата на държавните институции и доверието в тях, нарушавайки спокойствието на гражданите в разгара на туристическия сезон.

„Активни потребители“ сигнализира за критично замърсяване на два плажа по Южното Черноморие

"Държим да отбележим, че изследователите и авторите на проучването, чието призвание е да са в полза на потребителите, не са сигнализирали Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Бургас, предоставяйки своевременно информацията, с която разполагат, за да бъдат предприети адекватни мерки, включващи информиране на обществеността и, в случай на необходимост, временна забрана за къпане. Нещо повече, информацията от страна на изследователите, е предоставена чрез публикация на сайта https://aktivnipotrebiteli.bg и разпространена от медиите на 17.08.2023 г., повече от две седмици след проведеното изследване. Освен това не са предоставени протоколи за реда и начина, по който е проведено пробонабирането", отбелязват от МЗ. 

Екоминистърът: Замърсяването на Черно море по-скоро нараства

От там твърдят още, че на всеки постъпил сигнал за лошо качество на водите за къпане, прилежащи към конкретен плаж, РЗИ-Бургас реагира бързо и организира своевременно пробонабиране и анализ на вода от посоченото в сигнала място за къпане, като при излизане на резултатите информира писмено заинтересованото лице и/или институция.

Това изискване ясно очертава компетентността относно мониторинга на водите за къпане и отново подчертава, че възникването на краткотрайно замърсяване, следва да е обект на специално проследяване и при необходимост, предприемане на мерки.

С цялата позиция на министерството може да се запознаете ТУК.